Szavazat állása: Mi a HD meghatározása

Szavazatok
17. You may not vote on this poll
  • Legyen meghatározva, hogy hol a határ a HD filmeknél,

15 88,24%
  • Nem kell piszkálni, jól van ez, ahogy van

2 11,76%
Page 3 of 10 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 99
    Status
    lacyl's Avatar
    Elítélt
    Halott Témáim
    Igen, Törölhető
    Köszönöm
    95
    6.122 Kapott Köszi 723 Témáért

Filmkategóriák

Sziasztok!

Kissé ködbe vesztek a határok a filmeknél a kategóriáknál. Nem lehetne egy szavazást indítani arról, hogy mi minősülhet például HD-nek, és mi nem?
    Gondolok itt a minimum játékidő/fájlméret, esetleg fájlméret/bitráta minimális méretének meghatározására.
    Lehet csesztetni a feltöltőt, hogy "miezmámegint", de jobb lenne, ha meg lenne határozva, akár egyszerűsítve is:

2 GiB alatt akkor sem HD egy kétórás film, ha a nevében benne van a 1080p.

Egyszerű példával élve, ha egy kétliteres üvegre rá van írva, hogy két liter, attól még fel kéne tűnjön, hogy nincs már benne csak kábé 1 liter, ezért ne úgy add tovább, hogy két liter.
    Félreértés ne essék, nem a film címében szereplő 1080p a probléma, hanem az, hogy HD kategóriába töltöd fel.
    Szép számban vannak filmek az egyéb kategóriában is, amik címében ott díszeleg a 1080p, 720p - de ott senki nem fog bosszankodni rajta, és nem is érzi magát félrevezetve. Az ott részben a butahádé kategória.

Szavaznánk?

Hasonló témák:
      Last edited by lacyl; 2022-06-09 at 02:41.

tae-suk
      tae-suk's Avatar
      Sziasztok!

Hogy az íratlan szabály jó volt-e, vagy nem annyira, esetleg pontosításra szorul, az lehet vita tárgya. Éveken keresztül működött ez az íratlan szabály, a 2 GB-os lélektani határ. Az alatt nem pakolunk a HD-be, afölött nem pakolunk a Divx-be. A rendszer azért működött, mert a feltöltők túlnyomó része tartotta magát ehhez. (meg lehet nézni a témák technikai paramátereit és azok felöltési helyeit - az esetek döntő többségében ez a séma rajzolódik ki).
      Kb. 1/2-3/4 éve tart a dolog, hogy egyeseknél a pillantnyi érdek dönti el, mikor hova tölti az adott filmet - rendszerint az, hogy az adott filmet (pláne ugyanazzal a technikai paraméterekkel) már feltöltötték, akkor kerül a film a másik részlegbe. Érdekes, ugyanez a feltöltő más oldalakon is jelen van, azokon a helyeken mindig tudja, mit hová kell tölteni - tehát a tévedés kizárva.
      Lacyl a posztban bedobott egy ötletet, hogy ne csak a 2GB-os lélektani határ döntsön, hanem a bitráta is - legitim és ésszerű, meg lehetne beszélni, finomítani az eddigi gyakorlaton, akármi, de legyen hivatalosam is meghatározva - mert mindig lesznek, akik kihasználják a kiskapukat.
      De mindig egyszerűbb besérülni, majd támadni és személyeskedni - ugyanis ezzel a párbeszédet eleve lehetetlen tesszük. Hiszen nem érdek, hogy a kiskapu eltűnjön. Az csak hab a tortán, hogy utólag módosítunk a kommenten, miután már kettővel arrébb vagyunk - bár, mivel az utalások a többiben benne maradtak, a válaszok pedig egyértelműen az eredetire reagáltak, így semmi értelme, de a korrektság teljes hiányára így is rámutat.
      De úgy látszik, hamvába holt ötlet, nem nagyon mozgatta meg a fórumot a dolog.
      Itt tartunk most. Én személy szerint nem vagyok egy kinondott szabályfetisiszta, de valamilyen rendszernek mégiscsak lennie kéne - különben eljutunk odáig, hogy tényleg elég lesz egy kategória, vagy az eddigieket átnevezni "Vegyes"-nek.

• Eddig 2 Felhasználó mondott köszönetet tae-suk felhasználónak ezért a témáért:

hasznosimre (2022-06-19),szedlacsek (2022-06-19)

Status
      hasznosimre's Avatar
      Szerkesztő
      Halott Témáim
      Nem, Újraélesztem
      Köszönöm
      33.057
      990 Kapott Köszi 675 Témáért
      Sziasztok.
      Szia Tae.
      Bár a szavazás megkezdődött,de azért ma írtam Data_adminnak a stf társalkodóban és a figyelmét kértem,függetlenül a szavazás eredményétől,mert úgy ítélem meg,hogy érdemi lépésekre lenne szükség.

Constellation

• Eddig 3 Felhasználó mondott köszönetet hasznosimre felhasználónak ezért a témáért:

lacyl (2022-06-19),szedlacsek (2022-06-19)

Status
      Data_admin's Avatar
      Adminisztrátor
      Halott Témáim
      Igen, Törölhető
      Köszönöm
      293
      913 Kapott Köszi 373 Témáért
      Sziasztok

Próbálom értelmezni az olvasottakat... nem igazán értem mi a probléma.
      Soha nem volt ilyen szabály, hogy mega, giga csiga bájtok alapján döntünk, hogy melyik film HD, meg melyik nem az.
      Lehet, hogy nektek volt/van ilyen íratlan szabályotok..... engem nem zavar....

Egy kivételt fogadtunk el ezen az oldalon, az pedig Black Orchid filmes kódolásai. Ha jól emlékszem ő nevezte el "BIG SCREEN"-nek.
      A filmjei a divix fórumban vannak, hiába HD meg FULL HD. A filmek minősége nem a megszokott HD és FULL HD. De sokan szeretik, sokan letöltik.
      Van, hogy 2 gigánál több egy ilyen film. Akkor a ti elméletetek szerint ez már HD fórumban kell, hogy legyen?

A másik....
      Voltak itt páran akik anno x265-ös kódolással osztottak meg filmeket. Egy ilyen HD film lehet, hogy csak 1.5 giga.
      A minősége valódi HD. Ti mégis divixbe sorolnátok, mert nincs 2 giga....

Vagy szóljatok, hol olvassam el újra.....
      Ezzel annyit akartam mondani, hogy nem lehet csiga biga bájtok alapján beszabályozni.....

Bitráták alapján sem!

Szavazást lehetne indítani például arról, hogy hányan töltik le a filmet a TECH INFO alapján?
      De ez a "Legyen meghatározva, hogy hol a határ a HD filmeknél".... szerintem meg van.
      Íme...

VGA - 640x480
      SVGA - 800x600
      XGA - 1024x768
      HD - 1280x720 <<<< Ennyi... slussz-passz >>>>
      Full HD - 1920x1080
      UHD - 3840x2160
      4K - 4094x2160
      8K - 7680x4320

Quote Originally Posted by hasznosimre View Post
      Sziasztok.
      Szia Tae.
      Bár a szavazás megkezdődött,de azért ma írtam Data_adminnak a stf társalkodóban és a figyelmét kértem,függetlenül a szavazás eredményétől,mert úgy ítélem meg,hogy érdemi lépésekre lenne szükség.
      Szervusz Imi
      Kifejtenéd, milyen érdemi lépésekre gondolsz?
      Illetve szívesen olvasnám bárki, a témával kapcsolatos javaslatát.

• Eddig 4 Felhasználó mondott köszönetet Data_admin felhasználónak ezért a témáért:

black13 (2022-06-19),hasznosimre (2022-06-19),lacyl (2022-06-19),macilaci41 (2022-06-19)

tae-suk
      tae-suk's Avatar
      Szia Data_admin!

Nagyjából erre számítottam. Csak három példa, miért nincs értelme ezt tovább folytatni (legalábbis részemről):

"Lehet, hogy nektek volt/van ilyen íratlan szabályotok..... engem nem zavar...." - nem nekünk volt ilyen szabályunk. Nekem pl. bomba írta meg ezt a 2GB-os (íratlan) szabályt, mi megy a Divx-be és mekkora mérettől megy a HD-k közé, amikor 2019-ben elkezdtem feltölteni, és privátban leírta a fontosabb tudnivalókat. Azóta ehhez tartom magam. Ha gondolod, beszéld meg vele.

"Voltak itt páran akik anno x265-ös kódolással osztottak meg filmeket. Egy ilyen HD film lehet, hogy csak 1.5 giga.
      A minősége valódi HD. Ti mégis divixbe sorolnátok, mert nincs 2 giga...." - nem csak voltak, vannak is, akik 265-ös kódolású filmeket töltenek fel. És (én pl.) nem sorolnám a Divx-be, mivel az X265-ös kódolás fejlettebb, mint az X264, és (általában) jobb minőséget biztosít kisebb méretben az 264-hez képest. Pont erre és emiatt fejlesztették ki.

"Szavazást lehetne indítani például arról, hogy hányan töltik le a filmet a TECH INFO alapján?" - tegyük fel, nem sokan. És ezen felül még fokozzuk is a káoszt (ami a letöltők össszezavarására maximálisan alkalmas), ha random módon hol a Divx-be, hol a HD-be töltjük fel a filmeket (látszólag) minden rendszer nélkül, amiket hasonló technikai paraméterek jellemeznek.

Úgyhogy én a részemről lezártam a témát.

Üdv.
      t.

• A következő felhasználók köszönték meg tae-suk hozzászólását

lacyl (2022-06-19)

Status
      lacyl's Avatar
      Elítélt
      Halott Témáim
      Igen, Törölhető
      Köszönöm
      95
      Sziasztok!

Bevallom, a színes ceruza nélküli változat jobban tetszett, amit e-mailben kaptam, de legyen ez az én bajom...
      Én azt nem értem, hogy nem érted. Minek van az egyéb kategória? Vagy egyáltalán valamilyen kategorizálás?
      Találkozunk olyan "HD" filmmel is, ami teljes mértékben megfelel a 1920x1080-nak, benne is van a nevében, viszont az 500 kb/s arra enged következtetni,
      hogy nagyon meghúzták, a minél kisebb fájlméret volt a fontos annak, aki félcolos telefonon nézi a filmeket.
      Ha ezt okénak találod, akkor ezt a tendenciát támogatod, nekünk tényleg mindegy lehet.
      Fő a címke, a többi nem számít.
      Engem nem egyszer ért támadás, hogy a 2000 kb/s rátás film, amit feltöltöttem, nem HD.
      Ezekből a tapasztalatokból rakjuk össze az egyesek által ismeretlen, de amúgy is íratlan szabályokat,
      amiket érdekes módon a többség ismeretlenül is betart, csupán jóérzésből, mert nem akarja becsapni a másik embert.
      Ahogy nem szarunk az asztalra, nem vesszük el a vak (pardon, világtalan) botját, és hasonló természetességek.
      Amikor szóvá tesszük valamelyik társunk véletlen, vagy szándékos "tévedését", akkor nem a személyét támadjuk,
      hanem a fórum integritása miatti aggodalmunknak adunk hangot.
      Gondolom, ez számodra nevetségesen hangozhat, de én így gondolom.

És ha azt látjuk, hogy a vezetőséget ez nem érdekli, akkor elindul egyfajta népességcsere, ami nem biztos, hogy a fórum javát szolgálja, de utánunk az özönvíz.

Amúgy a 8:0 nem is olyan rossz, szerintem. De a szavazás arról szólt, hogy legyen, vagy ne legyen megszavaztatva a HD kategória specifikálása a semmitmondó felbontás helyett egy konkrétabb adat meghatározásával, ami szerintem a bitráta, de nálam okosabbak elmondhatják, hogy mi.
      Azt nem nagyon értem, de nehéz a felfogásom, hogy a x265 bitrátája többet ér. Egy bit az ott is egy bit, másodpercenkét x bit, az ott is másodpercenként pont annyi. A fájlméret más, azt értem, de a minőségr
      ől a bitráta ad összehasonlítható információt.

De szívesen tévedek.

Köszönöm, hogy vetted a fáradságot, és megnézted, mi folyik a biliben.

Üdv,
      _L_

Last edited by lacyl; 2022-06-21 at 00:11.

• A következő felhasználók köszönték meg lacyl hozzászólását

tae-suk
      tae-suk's Avatar
      Azt mondtan, részemről ennyi, de valami csak nem hagy nyugodni.

"De ez a "Legyen meghatározva, hogy hol a határ a HD filmeknél".... szerintem meg van.
      Íme...

VGA - 640x480
      SVGA - 800x600
      XGA - 1024x768
      HD - 1280x720 <<<< Ennyi... slussz-passz >>>>
      Full HD - 1920x1080
      UHD - 3840x2160
      4K - 4094x2160
      8K - 7680x4320"

Ha ez igaz, akkor a Divx-ben mit keresnek 720p filmek?

https://datalinkek.com/showthread.ph...-%29-2022-720p
      https://datalinkek.com/showthread.ph...m%29-2020-720p
      https://datalinkek.com/showthread.ph...Rumble%29-2021
      https://datalinkek.com/showthread.ph...osers-%29-2021
      https://datalinkek.com/showthread.ph...2%29-2022-720p
      https://datalinkek.com/showthread.ph...-%29-2021-720p
      https://datalinkek.com/showthread.ph...-%29-2010-720p
      https://datalinkek.com/showthread.ph...282021%29-720p

És ez csak az első 4 oldal (előtte van 1080p is). Ha megvan határozva, akkor a Divx-ben (most ne menjünk bele, hogy már rég nem Divx), nem lehetnének HD filmek, hiszen az (tudtommal) a 720p felbontásnál kezdődik. És akkor 720p-től felfele mindent a HD-be kéne pakolni (mérettől, bitrátától függetlenül - már ha a fenti összeállítást értelmezni próbálom).

Csak nekem ellentmondás ez?

Biztos az...

• A következő felhasználók köszönték meg tae-suk hozzászólását

lacyl (2022-06-19)

Status
      lacyl's Avatar
      Elítélt
      Halott Témáim
      Igen, Törölhető
      Köszönöm
      95
      Quote Originally Posted by black13 View Post
      Annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy ami témámat kitettem azt helyezze át valaki a megfelelő helyre.
      Szia!

Minden saját témádnál ott van jobb felső sarok környékén az:

Administrative

menüpont, annak a "Téma áthelyezése..." alpontjában módodban áll a saját témáidat oda helyezni, ahova jónak látod.
      Hasznos funkció, csak szólok ha eddig nem ismerted.

Üdv,
      _L_

Status
      higanylina's Avatar
      Linkellenőr
      Halott Témáim
      Igen, Törölhető
      Köszönöm
      3.472
      41 Kapott Köszi 11 Témáért
      Sziasztok!
      Én annyit tennék hozzá, hogy van film aminél fontos a minőség, és van aminél nem. Így én, speciel szoktam nézni a felbontást egyes esetekben. Ha pl. van belőle több is fent, akkor a film jellgétől függöen a minőség, vagy más esetekben a méret számít.
      Tehát a HD legyen HD.
      De persze működik a balkáni, bugris megoldás is, ahol mindenki mindent csinálhat. Ezt is meg lehet szokni, hiszen élnek ott is emberek. Csak valahogy a hanyatló nyugat, a sok-sok szabályával jobb, élhetőbb, működőképesebb. (Hatékonyabb?)
      Mondom is a példát: Ha van egy jobb film és Micimackó is feltöltötte, akkor az szinte minden esetben jó minőség. És van, akinél meg sem szoktam nézni, hiába hozza le kereső, vagy az oldal, mert olyan minőség. (Nevet nem írok, mert sértődés lenne belőle.) Ez is működő megoldás, csak olyan bugrisnépség szerű. Mert aki sokat van itt, az előbb-utóbb rájön. Aki meg csak ide téved, az nem tudja, de hát minek is másoknak segíteni... vannak ilyen felfogások is.

Amúgy felhívnám admin figyelmét, hogy ha 8 szavazó vette a fáradtságot és szavazott, melyből 8 támogatta a gondolatot, és nem volt olyan aki ellenezte, akkor ez 8:0. Tehát nem 50%+1 szavazta meg, nem is 50,00001%, nem kétharmad, meg nem is háromnegyed, hanem 100%.
      Ha admin szerint minden jó így. akkor tedd meg, hogy kattintasz a "minden jó így ahogy van" gombra. Én még egy véleményt olvastam aki szerint minden jó így ahogy van. Legyen hát 8:2, azaz 80% szemben a 20%-al. -Nem kellene ezen elgondolkodni?

• Eddig 2 Felhasználó mondott köszönetet higanylina felhasználónak ezért a témáért:

lacyl (2022-06-20)

Status
      lacyl's Avatar
      Elítélt
      Halott Témáim
      Igen, Törölhető
      Köszönöm
      95
      Szia!
      Én teljesen egyetértek. De nem az ellentétek kiélezése lenne a cél, nem civakodni akarunk. Szerintem kimerítően körülírtam már, hogy mi indított a gondolat felvetésére.
      Arról szerintem nem tehetek, hogy olyan, mintha Data-Dénessel leveleznék, bevallom őszintén, többet vártam ettől.
      Változnak az idők, ma már nem mind arany, ami fénylik. Ma már nevetséges, ha valaki grófnak mondja magát...
      A sok 1080p és 720p a fájlok nevében, és igen, a valóságban, a képernyőn is már rég nem mondható HD-nek, amióta a fájlméretet főszempontnak tartók minimálisra lekonvertálják a filmeket.
      Ennél a semmitmondó, de tovább is követelménynek számító számnál sokkal inkább enged a minőségre következtetni a bitráta - ez az én állításom, de valamiért ilyenkor az okosok valahol máshol osztják az észt. Lehet, hogy már bottal üthetjük a nyomukat.
      Nem értem, mire jó, ha minden szart a HD-be lehet szórni, amikor ott van a Feliratos egyéb. Hogy miért nem lehet ennek határt szabni?

Időnként felmerül ez a kérdés, és többnyire azzal végződik, hogy valaki vérző orral elkullog. Legyen az a tisztán látni akaró, vagy a magát a 1080p- és 720p-fetisizmus által igazolva látó, aki erre mutogatva bizonygatja, hogy "háde hiiába 400 kb/s a film, ha 1080p"... És igaza van. Ezért kéne meghúzni a határokat. És csodák nincsenek, a x265 hiába 300 mb mellett 1080p és pl. 2 órás film, a bitrátája elárulja, hogy mennyi az annyi.
      Kinek jó ez a mismásolás?

A szavazás szavazásáról annyit, hogy van, akinek a tartózkodása üti a nyolcat.
      Nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni...

Quote Originally Posted by higanylina View Post
      Sziasztok!
      Én annyit tennék hozzá, hogy van film aminél fontos a minőség, és van aminél nem. Így én, speciel szoktam nézni a felbontást egyes esetekben. Ha pl. van belőle több is fent, akkor a film jellgétől függő en a minőség, vagy más esetekben a méret számít.
      Tehát a HD legyen HD.
      De persze működik a balkáni, bugris megoldás is, ahol mindenki mindent csinálhat. Ezt is meg lehet szokni, hiszen élnek ott is emberek. Csak valahogy a hanyatló nyugat, a sok-sok szabályával jobb, élhetőbb, működőképesebb. (Hatékonyabb?)
      Mondom is a példát: Ha van egy jobb film és Micimackó is feltöltötte, akkor az szinte minden esetben jó minőség. És van, akinél meg sem szoktam nézni, hiába hozza le kereső, vagy az oldal, mert olyan minőség. (Nevet nem írok, mert sértődés lenne belőle.) Ez is működő megoldás, csak olyan bugrisnépség szerű. Mert aki sokat van itt, az előbb-utóbb rájön. Aki meg csak ide téved, az nem tudja, de hát minek is másoknak segíteni... vannak ilyen felfogások is.

Amúgy felhívnám admin figyelmét, hogy ha 8 szavazó vette a fáradtságot és szavazott, melyből 8 támogatta a gondolatot, és nem volt olyan aki ellenezte, akkor ez 8:0. Tehát nem 50%+1 szavazta meg, nem is 50,00001%, nem kétharmad, meg nem is háromnegyed, hanem 100%.
      Ha admin szerint minden jó így. akkor tedd meg, hogy kattintasz a "minden jó így ahogy van" gombra. Én még egy véleményt olvastam aki szerint minden jó így ahogy van. Legyen hát 8:2, azaz 80% szemben a 20%-al. -Nem kellene ezen elgondolkodni?

Last edited by lacyl; 2022-06-20 at 04:11.

tae-suk
      tae-suk's Avatar
      Bocs, hogy beleszólok, de már (egy ideje) teljes a zűrzavar. Nemcsak mű-HD (816 MB, 1080p) van a HD-k között, hanem HD a Divxben is.
      Nem véletlenül kérdeztem az előző kommentemben, hogy ha a HD 720p-nél kezdődik, akkor mit keres 2,49 GB, 3400 kb/s, 720p a Divx-ben?
      https://datalinkek.com/showthread.ph...m%29-2020-720p
      (és ez csak 1 példa)

A válasz egyszerű. Mert a HD-részlegben már van egy csontra ugyanezekkel a technikai paraméterekkel megegyező feltöltés. Ilyenkor a következő HD mindig a Divx-be kerül.

Úgyhogy tényleg semmi nem fog változni, viszont a káosz csak fokozódni fog. Egyelőre bele lehet ugyan magyarázni, hogy csak feszültség kirobbantása és annak fenntartása a célunk, csak baromira nem így van.

Még emlékszem egy chat-falas fejtágítóra, amiben arról volt szó, hogy egyesek a nagyobb fájlméret érdekében hogyan trükköznek a bitrátával, és hogy a VALÓDI HD mekkora bitrátánál kezdődk, mivel a HD részlegbe töltött témák egy része nem valódi HD. Igencsak feltűnő az illető mostani hallgatása.

Ezért mondom, hogy nem fog változni semmi, csak a zűrzavar fog fokozódni. Pedig elindulhatott volna ennél a posztnál egy érdemi vita, de egyrészt a látványos hallgatás, majd a besérüléssel tarkított támadás eleve kinyírta az egészet.

Jogosultságok

• Nem nyithatsz Új Témát
    • Nem válaszolhatsz a Témában
    • Nem csatolhatsz állományt
    • Nem szerkesztheted a Hozzászólásaid
    •