Results 1 to 1 of 1
 1. #1
  Status
  Offline
  hasznosimre's Avatar
  Szerkesztő
  Csatlakozott
  14-09-14
  Hozzszlsok
  31.257
  Halott Tmim
  Nem, jralesztem
  Ksznm
  21.260
  4.044 Kapott Kszi 3.132 Tmrt

  Nem rtettk a nzők a magyar kenyrkosr-űrhajt
  Az első magyar sci-fi sorozat, a Pirx kalandjai alkoti vratlan lmnyrvnyt s kpzuhatagot grtek, a nzők viszont csak a porszvjukat s a hősugrzjukat lttk j szerepben. Mi volt az alkotk filozfija, s mi lett a Pirx buksnak kvetkezmnye?

  Br a szocialista tborban mr a hatvanas vek eleje ta kszltek science fiction filmek, Magyarorszgon a műfaj elg sokig mostohagyereknek szmtott. 1969-ben bemutattk ugyan Az idő ablakai cmű filmet, melynek forgatknyvt Kuczka Pter, a Kozmosz Fantasztikus knyvsorozat, illetve a majdani Galaktika folyirat alaptja rta, de ezt leszmtva nem sok jele volt a magyar filmben annak, hogy ez a műfaj igenis l. Pedig, ha ms nem, akkor az Orion űrhaj npszerűsge meggyőzhette volna az illetkeseket arrl, hogy elsprő igny van itthon is a sci-fire. Az Őrjrat a kozmoszban Az Orion űrhaj fantasztikus kalandjai cmű nyugatnmet sorozatot arnylag hamar, kt vvel a bemutatsa utn, teht 1968-ban a Magyar Televzi is műsorra tűzte, s az addigra mr nemzetkzileg is npszerű sorozat hatalmas sikert aratott a magyar nzők krben is.
  Sci-fi vagy elektronikus kltszet?

  A sci-fi irodalom npszerűsge is jelenthetett mr egyfajta fogdzt, gy pldul a vilghrű lengyel r, Stanisław Lem knyvei magyarul is nagy pldnyszmban fogytak, kztk az 1968-as Pirx pilta kalandjai cmű novellsktet is. Ebből kszlt vgl az első magyar sci-fi sorozat, mely egybknt knnyen ktba eshetett volna, ha az eredeti terveknl maradnak az alkotk: Amikor elkszlt a tervezett trszes egyenknt 60 perces tvfilm-sorozat kltsgvetse, a vgsszeg lttra tbbekben elhűlt a vr. Nem csoda: kilencvenhatmilli forint jtt ki. m ekkor Rajnai Andrs, a film egyik rja s trsrendezője letett az asztalra egy ellen-kltsgvetst ngymilli forintrl ismertetett egy fontos rszletet a Tkr korabeli cikke. (sszehasonltskppen: A fekete vros 15 milli forintba kerlt, a televzi ves kerete sajt gyrts filmekre 200 milli forint kzeli sszegre rgott.)

  Rajnai Andrs akkor mr tbb mint egy vtizede dolgozott a televzinl, s 1969-ben egy heteken t tart, nyilvnos vitt idzett elő az let s Irodalomban megjelent rsval, melyben meghirdette az elektronikus dramaturgia programjt, s kifejtette, a televzi rgi, sőt tlhaladott stlust kpvisel, mikzben a nzők hatalmas feszltsget, meglepő, vratlan lmnyrvnyt, kpzuhatagot vrnak az alkotktl, s azt, hogy a nagy gondolatokat pezsgő kpi-hangi ltvnyossgg formljk. Rajnaival tbben is vitba szlltak, mikzben ő a televzinl tbb műsorban is lehetősget kapott bemutatni, mire is gondol pontosan. Az elektronikus dramaturgia lnyegt ő maga gy fogalmazta meg az Esti Hrlapnak: A filmkamera egy adott esemny dokumentumszerű rgztsre knl lehetősget. A mondanivalt csupn a nzőszgek kivlasztsval s varicijval fejezhette ki. Ezzel szemben az elektronikus berendezs felszabadtja az alkoti fantzit, s korltlan szabadsgot ad az elkpzelsek vizulis megjelentsre, zenei s egyben kpzőművszeti, kltszeti, gondolati formk egyttes felhasznlsra. A tvkamera segtsgvel az egyszerű kpkombinciktl az elektronikus kltszetig juthatunk el.

  Valjban Rajnai alkoti filozfijnak lnyege a bluebox technika volt, amely mr akkor sem volt forradalmi, br ktsgtelen az is, hogy a magyar tvsek elg sokig nem nagyon hasznltk ki az elektronika adta lehetősgeket. Rajnai azonban filozfit is kerektett kr, sőt mg nemzetkzi konferencit is szervezett, amely a televzi elektronikus technikjtl kvnta a kultra j időszmtst kezdeni. Az ő munkssgval a nagykznsg igazn csak a Pirx kalandjai sorozat rvn ismerkedhetett meg, addigi ksrleti munki csak kisebb produkcikban tűnhettek fel. A Pirx viszont rendes sorozat volt, t rszben, Rajnai mellett Varga Lszl rta a forgatknyvet, az inkbb sznhzi emberknt ismert Kazn Istvn rendezte, akiről ksőbb Rajnai azt mondta, egsz mskpp gondolkodott, mint n. Egytt elg nehz volt dolgozni. Olyan nagynevű sznszek adtk a nevket a produkcihoz, mint Blint Andrs, Bsti Lajos, Sinkovits Imre s Somogyvri Rudolf. Ahogy pedig az akkoriban a magyar sorozatoknl szokss vlt, a főszerepet egy kevsb ismert, fiatal sznszre, Papp Jnosra bztk, partnert, Glrit pedig a szintn a plyja elejn jr Sunyovszky Szilvia alaktotta.  Nzd apa, olyan, mint a porszvnk vge!

  A lnyeg azonban nem is annyira a sznszeken, hanem a klnlegesnek beharangozott ltvnyvilgon volt, Rajnai pedig nem rult zskbamacskt, mr a bemutat előtt lerntotta a leplet a trkkjeiről a sajtnak:

  Pirx pilta kalandjai szz v mlva jtszdnak a Fldn, az űrben, a Holdon meg a Saturnuson, s az űrben keringő, szlloda nagysg szuperűrhajkon. Mindezeket valsghűen brzolni valban kltsges mulatsg lett volna. A televzis kamerk kpeinek egymsba koprozsa segtsgvel azonban jformn teljes egszben mellőzhettk a dszleteket. Csupn nhny plda erre a megoldsra. Egyik jelenetben a szereplők hatalmas vegfolyosn haladnak vgig. Ennek egyetlen dszlete: kznsges vizespohr, oldalra fektetve. Az egyik kamera a poharat fnykpezi, a msik pedig kellő arnyosts utn a semleges httr előtt stl szereplőket. sszekoprozva a kt kpet: az vegfolyos illzija tkletes. De mondok ennl egyszerűbbet is. A szuper-űrhajban strand is van, s a frdőruhra vetkőztt űrhajslnyok tbb mter tmrőjű mű-napkorong krl barnulnak. A mű-napkorong: kellőkppen felnagytva kznsges hősugrz. De ki hinn el majd a kpernyő előtt, hogy a tbb emeletes űrhajlloms korongja: műanyagbl kszlt kenyrkosr? Sorolhatnm mg a hasonl trkkket, de nem szeretnm a leendő nzőket megfosztani az illzitl..

  nyilatkozta Rajnai Andrs a Tkrnek.

  Pedig hozz hasonlan a Film Sznhz Muzsika beharangozja is lelőtt nhny pont: A konyhai citromprsből, a sznes termoszburokbl, az elektromos kenyrpirtbl, a hajszrtburbl, vagy az blvel lefel fordtott pezsgőspohrbl sszeptett parnyi makettek gy vlnak űrllomss a bolygkzi kzlekeds csompontjv, vagy holdbli fantasztikus tjj.

  Az 1973. mrcius 2-n indult sorozat visszhangja azonban azt mutatta, flsleges volt Rajnai aggodalma, ugyanis a nzők maguktl is jl lttk a kenyrkosarat s a vizespoharat. Nzd apa, olyan, mint a porszvnk vge! kiltott fel ismerősm alig hatves kisfia, Pirx valamelyik kalandjnak nzse kzben kezdődtt a Magyar Ifjsg kritikja, melyben Bersnyi Ivn arra a kvetkeztetsre jutott, hogy hiba csszott a varzslatba s a szerkentyűk szemmel lthatan megmaradtak azoknak, amik, s nem vltak olyanokk, mint amilyenn vlniuk kellett volna, hogy a szksges illzit bresszk a nzőkben. A Npszava pedig mg kmletlenebb volt: A sorozat gondolatszegnysge tprengs helyett arra knyszertette a nzőket, hogy egymssal vetlkedve mennl tbb konyhai alkalmatossgot fedezzenek fel a kpernyőn, sajnos.

  Br a Pirx kalandjaira ma mr tnyleg elsősorban a hztartsi kellkek jfajta alkalmazsa miatt szoks emlkezni, azt fontos kiemelni, hogy nem a ltvny volt a kritikusok fő problmja, sőt egyesek mg dicsrtk is az eredeti tleteket: Varzslatban szolglaton kvli eszpresszmasink nőnek interstellris kzlekedsi eszkzz, nhny kenyerestlbl pt a szemnek űrllomst, s egy bdog ereszcsatorna termszetes knnyedsggel lnyegl t az első antianyag meghajts űrhajv. Az illzi tkletes. S aki mgis rdbben a valsgra, azt ppen a jtkos abszurdits: a kristly vzs, golyscsapgy reklmbl s karcsonyfadszből mesterkedett civilizcis httr ragadja meg rta a Magyar Hrlapban Blley Pl. A Pirx igazi hinyossga azonban a korabeli kritikk szerint nem a kenyrkosr-űrhajk voltak, hanem a sorozat egyszerűen nem műkdtt sci-fiknt: Amit kaland s izgalom dolgban a Pirx-sorozat adott, az mindenkpp kevs rta Plffy Istvn az Alfldben, msok pedig mg ennl is tovbb mentek:

  gy vljk, a sikertelen produkcinak az az oka, hogy a kt magyar tr, Rajnai Andrs s Varga Lszl, nem rtette meg a Pirx-novellk tulajdonkppen cselekmnyszegny trtnsei mgtt hzd lnyeget rta a Npszavban a ksőbb politikatrtnettel s 20. szzadi konzervatv politikusokkal foglalkoz M. Szebeni Gza, aki szerint Lem knyveiben nem a cselekmny a lnyeg: Ez az alapvető flrerts okozta aztn, hogy a kt rendező, Kazn Istvn s Rajnai Andrs, aki mint tr sem jeleskedett, kptelen volt megbirkzni az alapvetően flrertett Pirx piltval. A tvoli jvőben is emberinek megmarad rzelmek, indulatok, eszmnyek s gondolatok felfejtse s elemzse helyett hztartsi kisgpeken repkedő, sztaniolpaprba csomagolt figurkat lttunk, akiknek rendletlenl kopogott a gumicsizmja, s ez olykor tbb volt, mint bosszant.

  Klikk>>>https://streamable.com/z32f6

  A Film Sznhz Muzsika lland kritikusa, Gll Istvn is gy gondolta, hogy Rajnaik flrertettk Lemet, aki rangosabb s jobb r, mint amilyennek a Pirx kalandjai nyomn hiheti a magyar nző. Okos irnival kezeli a műfajt, fantasztikus groteszkjeit azrt fogadom el, mert nem kell hinnem bennk. A magyar sorozat megkomolytotta Lemet. s ez nem tett j neki. A mr idzett Blley Pl pedig arra jutott, hogy a filmm vlts azonban nem rte el, sőt, meg sem kzelti az ihlető eredeti sznvonalt, kvetkezskppen taln kemny sz r, de ms alkalmasabb alig akad rontja annak hitelt is. A ksőbb a Szomszdok rvn elhreslt rendező, Horvth dm pedig egyenesen gy rezte, nemcsak Lem, de a sci-fi lnyegt is flrertettk az alkotk:

  Mi nem vagyunk kpesek egy Orion űrhajhoz hasonl j sorozatszerű produkcit killtani, ezt a Pirx lanyha fogadtatsa is mutatta. s ennek ellenre elsősorban technikban gondolkozunk; pedig a sci-fi lnyege nem a technikai bravrban, hanem a gondolati, filozofikus mondanivalban van.

  Trkkk knpadja vagy a tvzs jvője?

  A Pirx kalandjai teht nem aratott igazi sikert, de a televziban ebből azt a kvetkeztetst vontk le, hogy Rajnai Andrs elektronikus dramaturgia-ksrleteinek igenis helye van, csak tovbb kell tkletesteni a formult. gy aztn folyamatosan kszltek az jabb s jabb, nha nemzetkzi djakat is nyerő Rajnai-produkcik, sőt egy kln Ksrleti Televzis Csoportot is ltrehoztak Rajnai vezetsvel. gy kszlt tvfilm olyan vilgirodalmi klasszikusokbl, mint a Gilgames-eposz, a Gulliver a trpk orszgban (Swift leghresebb figurjt elksrtk ksőbb az risok orszgba is), vagy ppen Isaac Asimov A halhatatlansg halla cmű regnyből. Ezeknl visszatrő kritika volt, hogy a bluebox technika miatt a dszletek nlkl jtsz sznszek, akik mg utlag montroztk oda a helyszneket, nem győztk meg nzőiket arrl, hogy valban a rendező meglmodta vilgban jrnak-kelnek, harcolnak.

  Rajnai viszont a kznsgsiker hinyban is tretlenl hitt a filozfijban, s 1978-ban, az ltala rendezett nemzetkzi konferencia apropjn is nagy cikkben mltattk a Magyarorszg hetilapban a kutatcsoportjt: A Magyar Televzi komoly anyagi tmogatsval ennek az j művszeti elkpzelsnek megvalstsra trekszik; vagyis gazdasgos, olcs eszkzkkel, igen ltvnyos j vizulis műsortpust dolgoznak ki, amellyel megteremthetik a televzizs jvőjt. A ksrleti tvjtkok sora mg a kvetkező vtizedben is folytatdott, mire a makettek, s a bluebox technika jdonsgereje mr jcskn megkopott, hogy aztn Bernth Lszl (az Esti Hrlap ksőbbi főszerkesztője) valsggal megsemmistse Rajnait a Filmvilgban, miutn szerinte mr eleve rthetetlen, hogy a lassan mr vtizede egyre gyatrbb eredmnyeket hoz ksrletezs nem a prblkozsok beszntetshez, hanem megszaporodshoz vezet.

  Bernth szerint ugyanis meztelen a kirly: Előszr taln a kritika adott hangot nemtetszsnek, de a kznsg se hatdott meg mr a ltvny-trkkk egyre frasztbb s unalmasabb ismtlődseitől. Persze az alkot szemrehnysa sem maradt el: egy veszprmi tvszemln hangzott el, hogy ezt a nyelvet, ezt a művszi kifejezsmdot mg meg kell tanulnia a kritiknak s a kznsgnek. (Olyan kifogs ez, mintha azt mondannk, hogy a Hfehrke s a ht trphez mg nem elg rettek a gyerekek.) Az rs a Csillagok hborjt s A birodalom visszavgot hozza fel ellenpldaknt: Rajnai filmjeiben szinte soha nincs ilyen irracionlis tmenet, soha nincs ilyen, hogy na, ezt nem tudom, miknt csinltk?. Pedig az egsz hkuszpkusznak akkor van rtelme, ha eljn ez a nem tudom pillanat. S ennek valsznűleg nemcsak pnzgyi, tehetsgbeli hinyokbl add okai vannak, hanem az elektronikus trkk korltaibl fakadk is. Vgl a cikk somms tletet mond Rajnai munkssgrl: Mi ht akkor a Rajnai-jelensg? Egy lelmes televzis felfedezte, hogy kollgi az elektronikt csak szűk krben hasznljk ki, ezrt rtelepszik, kisajttja pedig azta mr a tbbiek is minden hajcihő nlkl hasznljk, ha ppen szksgk van r , terit gyrt mindenhez, s ksrletezs cmn a trkkk knpadjra feszti a vilgirodalom, a vilg folklrjnak nagyszerű darabjait.  Hogy ennek a cikknek mekkora szerepe volt abban, hogy a ksrletek nem sokkal ksőbb egy időre eltűntek a kpernyőről, azt nem tudni, de gy trtnt, viszont Rajnai pr vvel ksőbb mr a televzi Video Innovcis nll Szerkesztősgnek vezetőjeknt mltatta a digitlis technikt mint a televzizs jvőjt az j Tkrben. Vagyis egy j csoport ln folytathatta a munkt a Televziban, ahol mg vekkel a rendszervlts utn is kszltek tvjtkai, egszen Rajnai 1996-os nyugdjba menetelig. Addigra a Pirx kalandjai mr nosztalgikus emlkk szeldlt, ma pedig mr vgkpp kptelensg egy kicsit is komolyan venni, ami nem csoda, hiszen mr a korai Star Wars-filmek ltvnyvilga is megmosolyogtat helyenknt, akkor mit gondoljunk az ris hősugrzk s porszvcsvek kztt akciz Papp Jnosrl?

  rlk, hogy olyan korszakban alkothattam, amikor ezek a művek mg megszlethettek. Sajnlom, hogy komoly alkotsokban a televzik ma nem alkalmazzk ezeket az egyre fejlődő lehetősgeket. Keserűen ltom, hogy a művszeti munkatrsak eltűntek a stdikbl. A pnz, a kapkods, az sszecsapottsg, a felelőtlensg korszaka ez. Meggyőződsem, hogy a XXI. szzad alkoti visszatrnek majd a virtulis trben teremtett művekhez s sznpomps drmk sokasgval kprztatjk el nzőiket

  mondta Rajnai Andrs az utols fellelhető interjjban a Napkt Online-ban, mielőtt egy vvel ksőbb, 2004-ben, 69 ves korban meghalt, anlkl, hogy a Trnok harct megrhette volna.  Forrs:24

  Hasonl tmk:
  zenet idzse zenet idzse Jelentve

 2. A kvetkező felhasznlk kszntk meg hasznosimre hozzszlst

  tae-suk (2019-05-22)

 

 

Jogosultsgok

 • Nem nyithatsz j Tmt
 • Nem vlaszolhatsz a Tmban
 • Nem csatolhatsz llomnyt
 • Nem szerkesztheted a Hozzszlsaid
 •